петък, 11 ноември 2011 г.

Работна среща в Португалия ІІ част


По време на работната среща учениците гости бяха настанени в семейства домакини. Така българските деца общуваха на английски език със своите връстници, опознаха живота им, участваха в учебните занятия на португалските деца, взаимно се учиха да произнасят думи на български и португалски езици, научиха песни на двата езика.
Учителите участници в работната среща посетиха различни уроци в португалското училище, запознаха се с образователната система в Португалия, общуваха с колегите от другите европейски страни.
Учителите и учениците посетиха забележителностите на гр. Коимбра – най-стария университет в Европа, Старата катедрала, катедралата Санта Круз, парка край река Мондегу. Посетен беше ресторант с фадо музика. Участниците се запознаха с изпълнителите на този характерен стил музика.
Осъществена беше работна среща с кмета на областта Миранда де Корво, който представи природната красота на района, резервата Parque Biológico da Serra da Lousã и старинното село Gondramaz, запазило средновековния дух. Българската група подари подарък на кмета. След срещата участниците в работната среща посетиха тези обекти – резервати.
На 29.10 участниците в работната среща посетиха святото място Фатима, гледаха филм и посетиха катедралата. След това всички посетиха манастира Batalha, включен в списъка на Юнеско за световно културно наследство. Посетена и беше фабрика за производство на точени кори, от които се правят типичните португалски сладкиши. В края на деня домакините от училището, родителите на учениците, гостите участници в работната среща се събраха отново в училището за прощална вечер. В нея участва фолклорен състав, който изпълни традиционни португалски танци и песни. В танците се включиха и партньорите от проекта.
Следващата работна среща ще се състои в Швейцария. На нея няма да има българско участие, но учителите от 122ОУ ще подготвят и изпратят материали на тема „Туристически забележителности” за публикуване в сайта. Следва работна среща в Италия през декември, в която 122 ОУ ще се включи само с презентация. Участници от нашето училище ще има в срещата във Франция през февруари 2012г.

Вижте филма и се насладете на българската ръченица и португалската Фадо музика:

http://www.youtube.com/watch?v=-0K_tlTGvig&feature=youtu.be

Няма коментари:

Публикуване на коментар