неделя, 10 юли 2011 г.

Работна среща по проект "Без граници" - май 2011г.


През периода : 17 – 23.05.2011 в гимназията в гр. Груйец, Полша се проведе работна среща по проект „Без граници”. На срещата присъстваха всички партньори. Участници от 122 ОУ бяха 3 учители и 5 ученици от 5ти и 6ти класове. На срещата беше обсъден трети брой на електроннто списание „BAF” – „Без граници” и бяха дискутирани задачите за следващия, четвърти брой на списанието.
В трети брой на електронното списание българският екип се представни с 25 статии в отделните секции (подтеми).
http://www.massarosa1.org/BAF/index.php?option=com_content&view=section&id=14&Itemid=75
Темата на работната среща беше „Фестивал на цъфналото ябълково дърво”. Гр.Груйец се намира на 45км от Варшава. Районът е най-големият производител на ябълки в Европа, също и на други плодове.
През първия ден от работната среща участниците посетиха училището координатор в Груйец. Посетени бяха още 2 училища в града, където беше представена образователната система в Полша, методите за обучение на деца със специални образователни потребности, както и организацията на учебния процес.
В следобедните часове участниците – учители и ученици - посетиха Полския Парламент във Варшава, срещнаха се и разговаряха с депутат от дясна демократична партия. Посетен беше Музея на въстанието във Варшава, както и Стария град. В късния следобед групата посети Кралския дворец в Стария град. Участниците в работната среща се докоснаха до историята на Полша и усетиха красотата на полското изкуство.
На 19.05 (четвъртък) в залата на гимназията се състояха презентации на училищата партньори.
През този ден се състоя и срещата на участниците с Кмета и Областния управител на Груйец. Всяка група поднесе подаръци – от 122 ОУ бяха приготвени сувенир – дървена плоча с фолклорни мотиви и книга за България на английски език. По-късно беше разгледан гр.Груйец и се осъществи пътуване до пивоварната WARKA и среща с овощари, които се занимават със съхраняване и износ на плодове.(Хладилни камери за съхраняване на производството от района). Срещата беше много интересна, запознахме се с най-модерните технологии при съхранението на плодовете, научихме за изискванията на ЕС при износ и продажба на плодове. Ябълките от региона бяха наистина с уникален вкус.
На 20.05 (петък) учениците от училищата партньори присъстваха в часовете по английски, немски и руски език, участваха в демонстрации по физика и химия и спортуваха заедно с полските си приятели.
В следобедните часове отново пътувахме до Варшава и посетихме Интерактивния музей на Шопен. Участниците се запознаха с живота и творчеството на най-известния музикант и композитор от Полша.
Вечерта се състоя концерт салона на училището. На него бяха представени музикални изпълнения от полските ученици и пиесата „Ромео и Жулиета” на английски език. Българските ученици, единствени от учениците гости бяха подготвили кратка музикална програма, коята включваше песен на Мария Илиева и народната песен „Цветините очи”. Българските деца играха право хоро, на което се хванаха и партньорите от Кипър и Полша.
На 21.05 (събота) ученици и учители посетиха конеферма близо до Груйец. Състояха се спортни игри, разходки сред природата, барбекю и, естествено, конна езда за желаещите. Следобед всички посетиха Фестивала на цъфналото ябълково дърво. На голяма сцена се проведе концерт на фолклорни групи от района. Имаше и приветствия за участниците в работната група. Ученици и учители се забавляваха много.
На 22.05 българската група отпътува от Полша.
Вижте нашия филм за работната среща в Полша:
http://www.youtube.com/watch?v=3PLy5PPwzss

Няма коментари:

Публикуване на коментар