неделя, 28 ноември 2010 г.

"Без граници"-първа работна среща в СофияПроектът „Без граници” е по програма Коменски към Центъра за развитие на човешките ресурси. В него участват 6 училища от следните европейски страни :
Полша – координатор
Италия
България
Турция
Германия
Кипър

Проектът предвижда разнообразни дейности за запознаване с традициите и празничния календар на страните партньори.
Със започването на новата 2010/2011 учебна година започнаха и дейностите по следващия проект „Без граници” (Beyond all frontiers). От 6ти до 10ти ноември 122ОУ беше домакин на първата работна среща. Участници бяха учители и ученици от училища от Италия, Германия, Полша, Кипър и Турция. Учениците от 122 ОУ приеха в домовете си своите гости – децата от училищата партньори. Срещата премина с голям успех – посетихме исторически и културни забележителности в София; гостите усетиха националния български дух и култура в града музей Копривщица. По време на работната среща бяха обсъдени дейностите през първата година от работата по проекта. Ученици и учители презентираха своите училища. Темата на срещата беше „Национални герои”. Проведе се и обучение от страна на координатора (Павел Посник-Полша) във връзка с работата и публикуването на материали в сайта http://www.massarosa1.eu/BAF/ и начините за комуникация в платформата http://massarosa1.org/comenius/ . През месец декември учениците ще работят по темата „Митове и легенди”- BAF 02. Седмокласниците от 122 ОУ вече разработват темата и запознават своите връстници с българските легенди http://www.massarosa1.eu/BAF/index.php?option=com_content&view=section&id=11&Itemid=74 . През месец март ученици и учители от 122 ОУ ще посетят гр.Масароса и ще се запознаят с нови приятели от училищата партньори. А през м.май ще се състои работна среща в гр.Гройец, Полша, в която ще участват ученици и учители от 122 ОУ.

Различни заедно - работна среща в Бордо, Франция

През м.ноември в гр.Бордо, Франция, се проведе втората среща по същия проект. Тема на срещата беше „Архитектурни паметници в европейското пространство”. Всеки месец в сайта на проекта (в момента е в процес на разработка) ще бъде публикувана презентация по определена тема от плана на проекта. През декември темата отново е свързана с архитектурни забележителности - 122 ОУ ще представи уникални обекти от българската история – Перперикон, Татул, Белоградчик и др. През м.февруари представители от нашето училище – ученици и учители – ще посетят работната среща в Бърно, Чехия. А през м. април отново ученици и учители ще участваме в срещата в гр.Крайова, Румъния.

ПРОЕКТИ ПО ПРОГРАМА КОМЕНСКИ 2010-2012г.

През 2010г. 122ОУ „Николай Лилиев” спечели 3 проекта по Секторна програма „Коменски. Те са свързани с културата, изкуството, традициите, фолклора и обичаите, спорта и здравословния начин на живот.

1. „Без граници” – участват училища от България, Италия, Полша, Германия, Турция и Кипър.
2. „Различни заедно” – мащабен проект, в който взимат участие 17 училища от 15 европейски страни: България, Румъния, Турция, Гърция, Литва, Латвия, Чехия, Германия, Белгия, Италия, Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Полша.
3. „Европа в движение” – проект, в който партньори ще бъдат училища от България, Швеция, Великобритания, Словения, Франция и Испания.

Проектът „Различни заедно”обхваща различни теми от областта на историята, културата, образователната система, литературата и изкуството, традициите и занаятите на страните партньори. През месец октомври се проведе първата работна среща по проекта в гр.Денизли, Турция. Темата беше организация на работата през първата година, създаване на лого, както и представяне на училищата, участващи в проекта. Работната среща се проведе в училището Anafartalar Lisesi. Осъществи се и среща с ръководителите на Регионалната образователна институция в гр. Денизли.
Участниците посетиха различни забележителности в Турция, които са под закрилата на ЮНЕСКО - Памуккале, Ефес, къщата на Дева Мария. Бяха посетени и някои фабрики - за текстил и мрамор, където се осъществиха срещи с ръководителите им.
На работната среща бяха обсъдени начините за комуникация и датите на следващите срещи до края на проекта през 2012г. 122 ОУ"Николай Лилиев" ще бъде домакин на срещата през септември 2011г.