неделя, 21 март 2010 г.

България – звено от „веригата” на европейската култура


През месец февруари 2010г. началният учител от 122 ОУ Вергиния Веселинова участва в индивидуален международен квалификационен курс на тема „Културно наследство и компютърни технологии – икони за идентификация” в гр.Сиена, Италия. Курсът е част от проекта CHAIN на холандския институт за културно наследство Educatief Centrum Noord en Oost (ECNO) в Гронинген. Всички курсове от този проект се провеждат на места, включени в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. В курса участваха представители на 7 европейски страни – Италия, Испания, Финландия, Норвегия, Гърция, Унгария и България. Работата в курса започна един месец предварително. Всички получиха задача да публикуват в сайта на ECNO презентация за работа си като преподаватели и презентация на една национална икона. В.Веселинова представи работата в училище и дейностите по проектите eTwinning и Коменски. Така всички участници в курса се запознаха предварително и научиха интересни факти от историята, културата и литературата на останалите европейски страни.
В.Веселинова представи България с атрактивен материал за българското розово масло и песента на Паша Христова „Една българска роза”. По време на курса В.Веселинова представи пред участниците страната ни чрез малки подаръци-сувенири и мултимедийна презентация на България на фона на песента „Една българска роза” със субтитри на английски език http://chain.to/?m12=481. Всички участници бяха очаровани не само от подаръците, но и от красотата на България.
По време на курса ръководителите на Фокко Дикстра (Холандия) и Мария Катерина Лайоло (Италия) представиха изключително професионално Сиенското Палио (надбягвания с коне) – не само като национална икона за идентификация на града, а и като исторически и културен феномен. Бяха разгледани и други изключителни икони на Тоскана – Катедралата в Сиена, манастира Сант Агустино и градчето Сан Джиминяно, манастира в Монте Оливето. По време на курса участниците усвоиха нов софтуер за създаване на презентации и начините за работа в сайта на Института. Тези нови компютърни технологии ще помогнат на преподаватерлите да участват качествено и на високо ниво в бъдещи проекти. Всеки проект по различните програми, например eTwinning или Коменски, могат да бъдат презентирани и в сайта на ECNO. Така повече учители от европейските училища ще могат да се запознаят не само с културата, традициите и "иконите" на различните страни, но и ще научат за работата по проектите, ще почерпят идеи и опит.
След курса В.Веселинова създава „проект” Bulgaria - my precious country в сайта на Института за културно наследство, в който ще продължи да публикува материали за България http://chain.to/?t2=542. Очакванията и са да убеди организаторите на CHAIN да продължат „веригата” курсове и в нашата страна – та нали в списъка на ЮНЕСКО България е представена с девет икони!
Благодарение на такива курсове българските учители се срещат с ентусиазирани колеги от други европейски страни. Тези контакти дават възможност за нови проекти, за нови идеи и обмяна на добри практики. Но най-важното от курса на холандския културен институт ECNO в Сиена е, че остава връзката с организаторите, чрез която ще може да се представя България като достоен член на Европейското семейство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар