понеделник, 28 февруари 2011 г.

Концерт на ученици от чехското училище

Учениците домакини организираха голямо представление за всички участници в срещата по проект "Без граници". На него всеки клас представи по изключително интересен начин забележителностите, историята и типичното за всяка от страните участници в проекта. В залата звучаха „Одата на радостта”, „Марсилезата” „Мазурка”, най-популярните думи на италиански език, турски танци и сиртаки.
Насладете се на ентусиазма на нашите чехски приятели!

неделя, 27 февруари 2011 г.

Традиционен бал в училището във Велке Немчице

Участниците в работната среща присъстваха на традиционния годишен бал на учениците от Велке Немчице – едно наистина необикновено изживяване. Всички учители, ученици и родители се включиха в танците и представиха не само класически, но и фолклорни танци.

неделя, 13 февруари 2011 г.

Работна среща в с.Велке Немчице, Чехия, по проект „Различни заедно”, 04-08.2011г. Тема на срещата:”Европейски ценности в литературата "

През месец февруари 2011г. се проведе поредната среща на училищата партньори в проекта „Различни заедно”. Основното училище в село Велке Немчице (на 35км от гр.Бърно) беше домакин на срещата. Участваха 14 училища от 13 европейски държави – Чехия, България, Гърция, Румъния, Турция, Франция (2 училища), Германия, Полша, Литва, Белгия, Италия, Испания и Шотландия. Освен учители от училищата партньори присъстваха ученици от България, Полша, Франция и Италия. Всеки партньор представи ценностите в националната си литература.
Вергиния Веселинова и Елица Мунтянова заедно с четирима ученика от 4а клас представиха български автори-класици и произведенията им. Тъй като Велке Немчице се намира в Моравия, презентацията логично представи най-напред великото дело на Солунските братя, започнало именно на тези земи.
Участниците в работната среща усетиха красотата на българската литература чрез превод на някои стихотворения на Ботев, Вазови Лилиев, чрез изпълнението на българските ученици на песните „Де е България” и „Аз съм българче”. Представени бяха и някои български приказки, както и уникалния габровски хумор. Учениците от ІІ, ІІІ и ІV клас на 122 ОУ бяха подготвили и илюстрации на приказките, рисунки с кукерски маски и мартенички. Учителите от училищата партньори бяха възхитени от материалие, подготвени от учениците от Начален курс при 122 ОУ. В.Веселинова и Е.Мунтянова представиха българските традиции - кукерски игри и Баба Марта. А мартенички имаше за всички участници в срещата – учители и ученици.