сряда, 30 ноември 2011 г.

ПОБЕДИТЕЛЯТ!


Нашата гордост е ученичката Ралица Илиева от Іа клас! На 20 ноември 2011 г се проведе второто издание на Ученическите турнири на шахматен клуб ЦСКА. Ралица спечели ІI място сред момичетата от групата І-ІV клас. Браво, Ралица, желаем ти нови успехи!

http://www.cskaclub.com/?p=688

петък, 11 ноември 2011 г.

Работна среща в Португалия ІІ част


По време на работната среща учениците гости бяха настанени в семейства домакини. Така българските деца общуваха на английски език със своите връстници, опознаха живота им, участваха в учебните занятия на португалските деца, взаимно се учиха да произнасят думи на български и португалски езици, научиха песни на двата езика.
Учителите участници в работната среща посетиха различни уроци в португалското училище, запознаха се с образователната система в Португалия, общуваха с колегите от другите европейски страни.
Учителите и учениците посетиха забележителностите на гр. Коимбра – най-стария университет в Европа, Старата катедрала, катедралата Санта Круз, парка край река Мондегу. Посетен беше ресторант с фадо музика. Участниците се запознаха с изпълнителите на този характерен стил музика.
Осъществена беше работна среща с кмета на областта Миранда де Корво, който представи природната красота на района, резервата Parque Biológico da Serra da Lousã и старинното село Gondramaz, запазило средновековния дух. Българската група подари подарък на кмета. След срещата участниците в работната среща посетиха тези обекти – резервати.
На 29.10 участниците в работната среща посетиха святото място Фатима, гледаха филм и посетиха катедралата. След това всички посетиха манастира Batalha, включен в списъка на Юнеско за световно културно наследство. Посетена и беше фабрика за производство на точени кори, от които се правят типичните португалски сладкиши. В края на деня домакините от училището, родителите на учениците, гостите участници в работната среща се събраха отново в училището за прощална вечер. В нея участва фолклорен състав, който изпълни традиционни португалски танци и песни. В танците се включиха и партньорите от проекта.
Следващата работна среща ще се състои в Швейцария. На нея няма да има българско участие, но учителите от 122ОУ ще подготвят и изпратят материали на тема „Туристически забележителности” за публикуване в сайта. Следва работна среща в Италия през декември, в която 122 ОУ ще се включи само с презентация. Участници от нашето училище ще има в срещата във Франция през февруари 2012г.

Вижте филма и се насладете на българската ръченица и португалската Фадо музика:

http://www.youtube.com/watch?v=-0K_tlTGvig&feature=youtu.be

Работна среща в Коимбра, Португалия, проект WELCOME


Работна среща в гр. Коимбра - Ferrer Correia School (Миранда де Корво), Португалия, по проект „Различни заедно”, 25.10 – 30.10. 2011г.
Тема на срещата:”Традиции и църковни обичаи при провеждане на сватба и кръщене”

През месец октомври 2011г. се проведе поредната среща (девета след срещите в Турция, Франция, Полша, Чехия, Испания, Румъния, Литва, Германия и България) на училищата партньори в проекта „Различни заедно”. Основното училище Ferrer Correia School (Миранда де Корво), Португалия (на 10км от гр.Коимбра) беше домакин на срещата. Участваха 12 училища от 11 европейски държави – Чехия, България, Гърция, Франция (2 училища), Германия, Полша, Латвия, Белгия, Испания, Шотландия и Португалия. Освен учители от училищата партньори присъстваха ученици от България, Чехия, Франция и Германия. Всеки партньор представи традициите и църковните обичаи при провеждането на тържествата, свързани със сватбата и кръщенето.
От 122 ОУ на срещата присъстваха: директорът Стоилка Костова, координаторът Вергиния Веселинова, Борислава Тодорова; Марта Делийска и Ивана Павлова, ученици от 5ти клас.
Презентацията на 122 ОУ включваше характерни български църковни традиции, практикувани в миналото, ритуали и обичаи, изпълнявани в съвременните дни по време на сватба и кръщене. Учениците от нашето училище изиграха Кумова ръченица – характерния български народен танц-надиграване. Българските деца бяха облечени в национални носии и играха ръченицата с пъстри кошнички с цветя. Всички участници в работната среща бяха очаровани от красотата на българския танц. Танцът даде повод на партньорите по-късно на работната среща да се обсъдят и характерните неравноделни тактове в българската народна музика.
Във връзка с работната среща в училището домакин бяха създадени табла, на които всяко училище партньор постави нагледни материали, свързани с тези празници, пословици и поговорки, интересни факти от фолклора.

Проект WELCOME в 122ОУ


Учителите гости от Чехия, Франция (2 училища), Германия, Белгия, Испания, Швейцария, Италия и Румъния посетиха уроци в 122 ОУ, запознаха се с българската образователна система, научиха за различните извънкласни дейности на нашите ученици. Партньорите проведоха разговори с българските деца и установиха високото им ниво на владеене на английски език, високата им култура и знания. Родителите на нашите ученици също общуваха свободно с нашите партньори не само на английски, но и на френски, испански, дори и фламандски езици. Този факт направи силно впечатление на нашите гости. Ива Стойкова, майка на ученик от 122 ОУ, журналист в икономическия портал EconomyNews.bg, проведе няколко разговора с нашите гости, участва в презентациите ни, проведе интервю с директора на 122 ОУ г-жа Ст.Костова. Г-жа Стойкова отрази впечатленията си от проекта и работната среща в електронното издание EconomyNews.bghttp://www.blogger.com/img/blank.gif
http://www.economynews.bg/%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8-news25428.html
И http://www.economynews.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82--%E2%80%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%E2%80%9D-news25854.html

Гостите посетиха забележителностите на София – Боянската църква, Националния исторически музей, Храм-паметник „Александър Невски”, църквата „Св.София”, църквата „Св.Неделя, Джамията, Синагогата и Етнографския музей. Там гостите присъстваха на интересна демонстрация - „Диалог между минало и настояще. Дантела и везба”, представяща произведения на „Работилница Седянка” – група жени, събрани в социалната мрежа от желанието да съхранят и предадат на младите поколение традиционни техники на ръкоделие (изработване на совалкови дантели, фриволитé, кене и шевици).
Учениците от 122ОУ представиха пред гостите концерт – песни на родните езици на гостите (испански, фламандски) и характерни танци. Децата показаха своите умения и накрая завършиха с красивото българско Дунавско хоро. На концерта присъства кметът на район Лозенец г-н Прошко Прошков. След поздравленията на учениците учителите от 122ОУ приготвеха в учителската стая „изложба-дегустация” от типични български ястия. Гостите опитаха лютеница и суджук, питка и шарена сол, сирене и баница. Учителите от 122ОУ научиха своите гости на типичните български хора – право хоро и Дунавско хоро.
Участниците в работната среща осъществиха посещение на Рилския манастир.
През месец октомври се състоя работната среща и в Португалия, в която 122 ОУ ще участва с 3ма учители и 2 ученици.

неделя, 6 ноември 2011 г.

Работна среща в 122 ОУ „Николай Лилиев”, гр.София, по проект „Различни заедно”, 26.09 – 02.10. 2011г.През месец септември 2011г. се проведе поредната среща (осма след срещите в Турция, Франция, Полша, Чехия, Испания, Румъния, Литва, Германия) на училищата партньори в проекта „Различни заедно”. 122 ОУ „Николай Лилиев” беше домакин на срещата. Тема на срещата беше ”Религиозно разделение в европейските страни”. Участваха 9 училища от 8 европейски държави – Чехия, Франция (2 училища), Германия, Белгия, Испания, Швейцария, Италия и Румъния. Освен учители от училищата партньори присъстваха ученици от Италия, Чехия, Франция и Швейцария. Всеки партньор представи религиите, които са разпространени в съответната страна. Презентацията на 122 ОУ беше представена от г-н Л.Коцев и ученици от 7ми клас на 122ОУ.
По време на работната среща учениците гости бяха настанени в семейства домакини. Така българските деца общуваха на английски език със своите връстници, взаимно се учиха да произнасят думи на български и други езици.
Насладете се на нашите емоции, като изгледате филма:

http://www.youtube.com/watch?v=XzwrxrplK5Q